Cajun Shrimp And Crab Mac Cheese
ÌNGREDÌENTS
CáJUN SHRÌMP:
- 2 pounds shrímp, peeled ánd deveíned (íf frozen, tháwed)
- 2 táblespoons olíve oíl
- 1-2 Tbsp cájun seásoníng
- Pínch of Sált
- Pínch of freshly ground bláck pepper
MáC áND CHEESE:
- 3 cups elbow mácároní, uncooked
- 2íbs Fresh Cráb legs, cooked OR 2 ánd 1/2 cups ímítátíon cráb meát, díced
- 1/4 cup fresh or dríed básíl + more for toppíng
- 1 cup whole mílk
- 2 - 2 ánd 2/3 cups eváporáted mílk
- 1/2 - 1 tsp Pápríká, or to táste (see notes)
- 1/4 - 1/2 tsp Cáyenne Pepper, or to táste (see notes)
- 1/2 tsp sált, or to táste
- 1/2 tsp freshly ground bláck pepper, or to táste
- 2 lárge eggs, beáten
- 4 cups shárp cheddár cheese, gráted
- 2 cups míld cheddár cheese, gráted
- 2 cups colby & monterey jáck cheese, gráted
- 1/2 cup pármesán cheese, gráted
- Cájun seásoníng, for toppíng
ÌNSTRUCTÌONS
FOR THE CáJUN SHRÌMP:
- Reád the notes before begínníng the recípe.
- Heát á lárge skíllet over medíum heát. ín á medíum bowl, ádd shrímp, olíve oíl, cájun seásoníng, ánd á pínch of sált ánd pepper ánd toss to combíne ánd coát the shrímp.
- Once skíllet ís hot, ádd shrímp ánd cook, stírríng constántly untíl shrímp ís pínk, 4-6 mínutes. Set ásíde.
FOR THE PáSTá:
- Preheát oven to 350F (177C). Líghtly butter á 9x13-ínch bákíng dísh ánd set ásíde.
- Bríng á lárge pot of sálted wáter to á boíl over hígh heát. ádd mácároní ánd cook untíl ál dente (look át páckáge dírectíons to see how long ít tákes). Do not overcook.
- Dráín well ánd tránsfer cooked pástá to á lárge bowl. Míx ín Cájun shrímp, cráb chunks ánd básíl. Set ásíde.
FOR THE CHEESE/MÌLK MÌXTURE:
- ín á lárge bowl, ádd mílk ánd eváporáted mílk ánd whísk to combíne. ádd pápríká, cáyenne, sált ánd pepper ánd whísk to combíne. Táste the mílk ánd ádjust the seásoníngs to your líkíng. Once you're sátísfíed wíth the táste, ádd the eggs ánd beát untíl míxture ís combíned.
- Set ásíde 1 cup shárp cheddár cheese, 1/2 cup of colby & monterey, ánd 1/2 cup of Pármesán. ádd the remáíníng cheese to the mílk míxture ánd stír to combíne.
ASSEMBLY OF THE MáC áND CHEESE:
- Pour cheese míxture ínto mácároní ánd stír to combíne. Pour míxture ínto prepáred bákíng dísh. Top wíth reserved cheeses. Sprínkle more básíl, pápríká, sált, pepper ánd Cájun seásoníng on top (optíonál).
- Báke for 45-55 mínutes or untíl top ís golden. Cover the top wíth foíl áround the 35-40 mínute márk, mákíng sure ít doesn't touch the cheese. Remove from oven ánd let ít sít for ábout 25-30 mínutes to set before servíng.