Cinnamon Apple Crumb Cake
Read Full Cinnamon Apple Crumb Cake
áre you reády for fáll báking? Cinnámon ápple Crumb Cáke is the perfect dessert for crisp weáther coming up.Ingredients
For cinnámon streusel crumb:
1 ánd 1/2 cups flour
1/2 cup brown sugár
1/4 cup gránuláted sugár
1/2 teáspoon sált
1 teáspoon cinnámon
1/4 teáspoon nutmeg
1/2 cup butter -melted
1/2 teáspoon vánillá
1 lárge (or 2 smáll) tárt ápples-peeled ánd chopped
For the cáke:
4 Táblespoons butter
1/2 cup gránuláted sugár
1 lárge egg
1 teáspoon vánillá
1/2 cup sour creám
1 cup flour
1/4 teáspoon báking sodá
1/4 teáspoon sált
1/2 teáspoon báking powder
ápple cider gláze:
1/2 cup powdered sugár
1 ánd 1/2 – 2 Táblespoons ápple cider
Instructions
Preheát the oven to 350 F. Greáse 8 inch springform pán ánd line the bottom with párchment páper, set áside.
To máke cinnámon streusel crumb, first in á bowl, whisk together dry ingredient. Then ádd melted butter ánd vánillá ánd stir until the mixture is evenly moist, set áside, too.
To máke the cáke in á lárge bowl, creám together 4 tbsp butter with 1/2 cup sugár until light ánd fluffy, then ádd egg ánd beát well. Finálly, ádd vánillá ánd sour creám ánd beát ágáin.
In ánother bowl, stir together 1 cup flour, báking sodá, sált, ánd báking powder ánd ádd to the butter mixture, stir until just combined.
Spreád hálf the bátter át the bottom of the pán ( it will be very thin láyer). Spreád the ápple chunks evenly over the bátter, then sprinkle ábout 1 cup of the cinnámon streusel crumbs over the ápples. Spreád the remáining bátter over the crumbs ánd on top spreád the rest of the cinnámon streusel.
Báke 35-40 minutes or until á tester inserted in the center comes out cleán.
Before remove the ring of springform pán run á thin knife áround the cáke.
To máke the gláze, whisk together powdered sugár with ápple cider ánd drizzle over the cáke.